speedex.jpg

ruokinta

Ruokinta

Onnistunut ruokinta on oleellinen osa ponien hyvinvointia sekä valmentautumista ja kilpailemista. Kovassa treenissä oleville kilpaponeille on tärkeää, että käyttämämme tuotteet ovat vatsaystävällisiä ja voima ja virta eivät lopu tiukimmissakaan paikoissa.

Väkirehuina Speedex

Kesällä 2015 vaihdoimme ruokinnan kotimaisiin Speedex rehuihin. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä käyttämiimme rehuihin. Speedex rehujen avulla Sami ja Tessa ovat pysyneet hyvässä kunnossa ja tyytyväisinä. Olemme ylpeitä, että Suomessa syntyneet ponit pärjäävät maailmalla kotimaisilla rehuilla. Yhteistyö Speedexin kanssa jatkuu myös tulevaisuudessa.

Käyttämämme rehut ja lisäravinteet löydät jälleenmyyjiltä tai voit tilata ne kätevästi Speedexin verkkokaupasta.

Speedex Complete

Täysrehuna poneilla on nyt kauraton Speedex Complete, jossa on valkuainen ja energia tasapainossa. Rehu sisältää myös paljon kuituja sekä rehunsulatukseen vaikuttavaa elävää hiivaa. Sami on poni, jolla rehun määrä tuntuu ohjissa. =) Siksi se on aina saanut kauratonta rehua ja sitäkin hyvin maltillisia määriä.

Speedex Mineral

Koska virrakkaat ponimme saavat väkirehuja melko pieniä määriä, niin varmistamme Speedex Mineral kivennäistäydennyksellä, että kaikkia tärkeitä kivennäisaineita tulee riittävästi. Monipuolinen sisältö varmistaa muun muassa kalsiumin, fosforin, magnesiumin sekä hivenaineiden ja vitamiinien riittävän saannin.

Speedex Future

Koska tallissa on kovaa treenaava kilpaponi ja lihaksia kasvattava nuori tuleva kilpuri, niin valkuaisen riittävä saanti on tärkeää. Speedexiltä löytyy myös monipuolinen valkuaistäydennysrehu Speedex Future. Sitä menee nyt molemmille poneillemme.

Speedex Futuren valkuainen tulee pääosin gmo-vapaasta soijasta. Muita valkuaislähteitä ovat rypsirouhe, pellavansiemenrouhe ja vehnälese. Seoksen aminohappopitoisuutta on vahvistettu lysiinillä ja metioniinilla. Speedex Future sisältää lisäksi hevosen suoliston toimintaan vaikuttavia raaka-aineita sekä kaikki tärkeät kivennäisaineet ja vitamiinit hyvin imeytyvistä lähteistä.

Lisärehut Science Supplements

Complete Electrolytes

Tiimimme ponit saavat päivittäin suolaa, mutta rankassa treenissä olevat valjakkoponit tarvitsevat ajoittain elektrolyyttitäydennystä suolan lisäksi. Complete Elektrolytes on maittava, vatsaystävällinen ja oikein tasapainoitettu elektrolyyttituote, joka korvaa elektrolyyttejä samassa suhteessa, kun niitä häviää.

Valjakkoponimme saavat Complete Electrolytes valmistetta rasittavien valmennusten, kilpailuiden ja pitkien kuljetusten yhteydessä. Ilman toimivaa elektrolyyttiä ponit eivät ehtisi palautua ennen seuraavaa suoritusta valjakkoajon fyysisesti vaativissa useamman päivän kilpailutapahtumissa. Hyvien kokemusten perusteella aiomme jatkaa tuotteen käyttöä.

FlexAbility

Valjakkoajo ja sen treenaaminen vaikealla tasolla on erittäin rankkaa ja niveliä rasittavaa. Samilla on ollut nuorempana ongelmia nivelissä. Silloin muun hoidon lisäksi perehdyin mahdollisuuksiin ruokinnan avulla tukea nivelten toimintaa. Järkevä liikutus, laadukas kengitys, hyvä hoito ja oikea ruokinta auttavat niveliä pysymään kunnossa. Kokeilujen ja vertailujen kautta olemme päätyneet Feedexin maahantuoman Science Supplements sarjan FlexAbility Plus+ tuotteeseen. Tuote sisältää korkeina pitoisuuksina nivelille tärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan ruston muodostukseen ja nivelpintojen ylläpitoon. FlexAbilityn sisältämät glukosamiini, alhaisen molekyylipainon omaavaa kondroitiini, MSM, Omega-3 rasvahapot EPA & DHA ja C-vitamiini oikeina pitoisuuksina edistävät ja ylläpitävät normaalia liikkuvuutta ja niveltoimintaa. Sami on saanut kuluvalla kaudella FlexAbilityä päivittäin.

Samilla on nyt takana monta todella rankkaa kilpailukautta, jotka ovat sisältäneet paljon treeniä, useita täysimittaisia kansainvälisen tason kilpailuja sekä tuhansia kilometrejä autossa matkustamista ja nivelet ovat pysyneet kunnossa. Flexabilityn hyviä ominaisuuksia on myös sen maittavuus ja se, että kaikki tarvittavat ainesosat löytyvät yhdestä purkista. Tuote on myös todistettavasti dopingvapaa, koska meidät on testattu ja puhtaaksi todettu useamman kerran. Lisäksi purkki on riittoisa ja verrattuna moneen muuhun kilpailevaan tuotteeseen, tämä purkki on uutena täynnä tavaraa. Ärsyttää purkit, jotka ovat avatessa jo puolillaan! Sami saa FlexAbilitya kaksi mitallista päivässä. Tällä annostuksella purkillinen riittää noin 55 päivää. Hyvien kokemusten perusteella jatkamme tuotteen käyttöä myös kohti tulevaa kautta ja uusia haasteita. Ja uskallamme lämpimästi suositella tuotetta myös muille!

Näppärää myös on, että nivelravinteet saa tilattua netin kautta!


ProKalm

Poneille pitkät kuljetukset ovat joskus hieman haastavia ja siihen on etsitty sopivaa ratkaisua. Prokalmin avulla autossa on matkustanut pääosin rauhallinen poni. Myös kouluradoilta on jäänyt pois turha jännittyneisyys ja vieraiden kilpailupaikkojen tallissa on seissyt levollinen poni. Uskon, että levollisempi olotila säästää energiaa itse tarkoitukseen eli kilpailusuoritukseen.

EnerGex

Noustuamme kilpailemaan kansainväliselle vaikealle tasolle tuli valmentajien kanssa puheeksi energiabuustereiden käyttö kilpailutilanteessa. Itse olen aikaisemmin ajatellut, että virtaa poneilla suorituksissa riittää. Keskusteltuani Science Supplements sarjan kehittäjän Dr David Marlinin kanssa ymmärsin buustereiden merkityksen myös suorituksesta palautumiseen. Päätimme siis kokeilla, olisiko buusterista hyötyä meidän kilpailusuorituksiin. Valjakkoajon kolmepäiväisessä kilpailussa nopealla palautumisella on merkitystä, kun raskaan kestävyyskokeen jälkeen paukkuja pitää olla jäljellä vielä kilpailun ratkaisevan tarkkuusosakokeen suorittamiseen.


EnerGex on nopea ja turvallinen energianlähde. Se sisältää tärkeitä hiilihydraatteja, joita tarvitaan täydentämään lihasten energiavarastoja. Nämä hiilihydraatit imeytyvät ohutsuolessa, joten ne eivät aiheuta suolistohäiriöitä. EnerGexiä olemme käyttäneet ennen ja jälkeen kestävyyskoetta. Virta on riittänyt kestävyyskokeessa entistä paremmin, mutta suurin vaikutus on tuntunut sunnuntain tarkkuuskokeessa. Aikaisemmin Sami on ollut todella haastava ajaa sunnuntaina, kun ravilla ajaminen on ollut lähes mahdotonta. Energexin käytön jälkeen ravivarmuus on ollut huikeasti parempi ja ponin ajettavuus sen myötä parantunut. Tulokset siis meille aikaisemmin vaikeassa tarkkuusosakokeessa ovat huomattavasti parantuneet ja Energex on varmasti osa kilpailurutiinejamme myös tulevissa koitoksissa.

GastroKind

Uusimpana kokeiluna on menossa GastroKind. Vaikka kuinka yrittää pitää kilpaponin elämän säännöllisenä ja normaalina, niin vatsa on herkkä reagoimaan. Tähän avuksi löytyi GastroKind, joka normalisoi olosuhteita vatsalaukussa, rauhoittaa vatsalaukun seinämää, auttaa säätelemään happamuutta ja tukee suoliston luontaisia anti-inflammatorisia prosesseja. Tästä kokeilusta ja sen vaikutuksesta kerromme myöhemmin lisää.

Heinät

Bredan kilpailumatkalla 2014 kokeilimme ensimmäistä kertaa matkaevääksi Prohay säilöheinää. Uuteen heinään totutteleminen aloitettiin jo kotona ja hyvin tuntui maistuvan. Päädyimme ProHay -säilöheinään, koska se on laadukasta, kotimaista ja täysin luonnonmukaista. ProHay -säilöheinä on pakattu käteviin 20kg kanttipaaleihin. Ilmatiiviit muovipaalit menevät pieneen tilaan ja ne on helppo pakata hevosautoon. Heinän valintaan vaikutti myös säilöheinän hyvä sulavuus ja pölyämättömyys. Pitkissä kuljetuksissa onnistunut ruokinta on tärkeää, enkä halua hevosauton ilmaan heinäpölyä.Kokemukset matkalta olivat positiivisia ja sen jälkeenkin olemme maailmalla luottaneet kotimaiseen Prohay heinään.

Yhdellä ponilla kuluu kilpailumatkoilla heinää noin 9 kg päivässä eli paalilla pärjäämme noin kaksi päivää. Heinä on maistunut hyvin poneille ja tyytyväiset ponit ovat pysyneet reissua hyvässä kunnossa ja jaksaneet suorittaa kilpailuissa.

ruokinta.txt · Viimeksi muutettu: 26.01.2019 23:07 / leena

Sivutyökalut