speedex.jpg

varusteet

Varusteet

Näillä sivuilla tulemme kertomaan käytössämme olevista hyviksi havaitsemistamme varusteista. Testaamme mielellämme yrityksenne tuotteiden sopivuutta lajiimme.

Valjaat

Samin maraton- ja juhlavaljaat päivitettiin kaudelle 2013 vastaamaan nykyisiä tarpeitamme eli kilpailemista vaikeissa luokissa. Vaikeissa luokissa valjakkotarkastus on osa kouluosuuden arvostelua ja juhlavaunun kanssa edellytetään käytettävän juhlavaljaita. Vaikeiden luokkien rankoilla maratonosuuksilla valjaat joutuvat koville ja edelliset valjaamme olivat jo parhaat päivänsä nähneet. Niinpä edessä oli sekä uusien juhlavaljaiden että maratonvaljaiden hankkiminen.

Valjaiksi valikoituivat Arden merkkiset valjaat.

Juhlavaljaat

Päätin joskus aikoinaan, että sitten, kun ajan Samilla SM-tasolla, hankin ponilleni kunnolliset juhlavaljaat. Sami lunasti odotukset ja minun oli lunastettava lupaukseni. Valintani oli upeat, mittatilauksena tehdyt Arden Super Lux nahkavaljaat.

Valjaiden valinta oli vaikeaa, koska tarjolla oli useita eri malleja, yksityiskohtia ja nahan värejä. Valjaat on valmistettu laadukkaasta saksalaisesta nahasta. Halusin valjaat, jotka sopivat ponin ja vaunun tyyliin ja ovat samalla juhlavat ja tyylikkäät. Värivalinta oli selkeästi musta, muutamaan valittuun paikkaan pikkuisen kiiltonahkaa ja soljet hopeaa. Ja tietysti pikkuisen pling-plingiä :-D Pitkään mietin juhlavaljaisiin länkiä, mutta Sami oli vielä nuori ja kropaltaan kehittyvä poni, niin katsoin paremmaksi valita anatomisesti muotoillun rintaremmin. Hyvä rintaremmi on parempi kuin huonosti istuvat länget. Spesiaalina näihin juhlavaljaisiin tilattiin sattuneista syistä juhlapotkuremmi.

Valjaat ovat olleet käytössä useamman kauden ja vastanneet odotuksia.


Maratonvaljaat

Maratonvaljaiksi eli kestävyyskokeessa käytettäviksi valjaiksi Samille tuli mittojen mukaan tilatut Biothane-valjaat. Väriksi valitsimme mustan ja tehostevärinä on ruskea. Oranssinkin olisi saanut tehosteväriksi, mutta halusin säilyttää valjaissa neutraalin värityksen, jotta voimme kikkailla muilla varusteiden väreillä haluamallamme tavalla. Se oli hyvä valinta, koska esimerkiksi Tanskan PM-kilpailussa pystyimme tyylikkäästi edustamaan Suomen väreissä vaihtamalla pelkän silapatjan siniseksi. Erityisesti näissä valjaissa minua miellytti niiden keveys, helppohoitoisuus ja anatomisesti muotoiltu rintaremmi, joka on useimmille poneille erinomainen vaihtoehto, koska se ei paina lapoja tai henkitorvea.


Maratonvaljaiden koeajossa heti ensimmäisessä kilpailussa tuli sijoittuminen toiseksi vaikean luokan kestävyyskokeessa ja pohja-aika vesiesteelle siis todistettavasti nopeat ;-). Nyt, kun useampi kausi on ajettu, niin olen todella tyytyväinen maratonvaljasvalintaan. Valjaat ovat olleet toimivat ja erityisesti niiden helppohoitoisuus kuraisten kelien jälkeen on loistava ominaisuus. Pesu sujuu kätevästi kottikärryissä. Kärry täyteen vettä ja pesuainetta ja valjaat likoamaan sinne. Pieni harjaus tiskiharjalla ja huuhtelu letkulla. Voiko valjaiden pesu olla helpompaa??? :-D

Ohjavaihtoehtojakin oli useita. Ohjiksi valitsin ruskeat synteettiset nappulaohjat. Näin hyviä maratonohjia minulla ole aiemmin ollut. Ohjat ovat mielyttävät käyttää ja pito on hyvä kaikissa olosuhteissa. Näillä ohjilla ajoin myös kauden tarkkuusradat Samilla, koska pelkällä kolmipalalla ajaettaessa haluan, että ohjissa on kunnon pito. Siis suosittelen lämpimästi!

Nyt synteettisten valjaiden kanssa on takana myös useampi talvi. Pakkaskeleissä aisalenkit ja muut remmit ovat hieman koppurat käyttää, mutta muutoin valjaat toimivat hyvin myös talvella. Mäkivöissä meillä on pikalukkokiinnitys, joten niiden remmien kovettuminen ei juurikaan haitannut käyttöä.

Varusteiden korjaukset

Vaativassa lajissa varusteet joutuvat koville ja välillä sattuu ja tapahtuu ja varusteita joudutaan paikkailemaan. Lisäksi poneille on joitain remmejä jouduttu tekemään tarpeen mukaan mittatyönä. Tällaisia remmejä ovat olleet mm suitsissa käytettävät ponikokoiset turvaremmit sekä mitoilla tehty Achenbach turparemmi. Näissä asioissa luotamme Annika Härkösen palveluihinhttp://www.nahkamaakari.com/. Annika on itsekin kokenut valjakkokuski ja tuntee lajin vaatimukset.

Muut varusteet

Suitsivarmistaja

Meillä kaikilla poneilla ja kaikessa ajossa on käytössä suitsivarmistaja. Se on pieni ja halpa henkivakuutus jokaiselle valjakkokuskille! Remmillä yhdistetään leukahihna ja turpahihna. Ajosuitset pysyvät päässä, eivätkä pääse putoamaan korvien yli. Maratonilla suitset ovat meillä tämän lisäksi letitettyinä harjaan kiinni. Suitsivarmistajamme ovat http://www.nahkamaakari.com/ valmistamia.

Potkuremmi

Vaikka potkuremmi ei varsinaisesti kuulu perinteiseen valjastukseen, niin tiimin poneilla se on käytössä lähes aina treenatessa ja usein myös kilpailuissa. Tempperamentisilla poneilla takapää välillä lentää ja jos potkuremmi yhdenkin kerran estää pahemman tapaturman, niin se on käyttämisen arvoinen. Potkuremmin käytössä on tärkeätä sen oikea sijoittaminen ja sopiva kireys, muuten siitä ei ole juurikaan hyötyä. Molempien vaunujemme aisoihin on tehty paikat potkuremmin kiinnitykselle, jotta potkuremmin asentaminen valjastaessa on helppoa.

varusteet.txt · Viimeksi muutettu: 26.01.2019 23:37 / leena

Sivutyökalut