17.5. Testissä Ice-Vibe hoitosuojat

Samilla on matkalla käytössään jalkojen hoitoa varten RW valjaiden maahantuomat Ice-Vibe hoitosuojat. Törmäsimme suojiin etsiessämme ratkaisua matka- ja kilpailuolosuhteissa tapahtuvaan jalkojen kylmäämiseen.


Ice-Vibe hoitosuojat on tarkoitettu hevosen jalkojen hoitoon. Suojissa on kylmäystä tai lämmitystä tehostavat tärisevät paneelit, jolloin suojissa yhdistyy jäähdytys- ja hierontavaikutus. Jäähdytys ja hieronta hoitavat tehokkaasti rasituksia sekä nivelsiteiden ja jänteiden vaurioita. Hieronta stimuloi imusuonistoa poistaen arkuutta ja turvotusta sekä parantaa verenkiertoa. Jokapäiväisessä käytössä nivelet voidaan hoitaa helposti ja kuntoutuksen kautta vammoja voidaan ehkäistä tehokkaammin.

Samin suojasettiin kuuluvat kätevässä suojapussissa toimitettu säärisuojapari paneeleineen ja latureineen sekä kaksi kylmäpakkausta, niille varapari ja kylmälaukku. Suojia saa myös kintereille ja etupolville. Säärisuojia on saatavissa koossa full ja xfull. Samilla on käytössään full-koko. Isolle ponille full koko on aavistuksen liian suuri, mutta kuitenkin hyvin käytettävissä. Sirojalkaisia hevosia ja poneja ajatellen kylmäpakkauksissa voisi olla hieman enemmän tarrasäätömahdollisuuksia, jotta kylmäyssuojan saisi napakammin säären ympärille. Kylmäpakkaukset ovat mahtuneet hevosauton pienen jääkaapin pakastelokeroon kätevästi kaikki kerralla, joten ne todellakin toimivat matkaolosuhteissa.

Itse suoja on tukeva ja siinä on erittäin hyvät tarrat. Vaikka suojien koko onkin Samille aavistuksen iso, saa suojat sovitettua tarrojen avulla napakasti sekä etu- että takajalkoihin. Samin ponisääriä varten suoja voisi olla muutaman sentin lyhyempi, toivottavasti suojista tulisi saataville myös cob-koko lyhyemmille säärille. Pituus ei kuitenkaan mielestäni haittaa käyttöä, sillä suojia ei käytetä liikutuksessa, vaan nimenomaan hoitotarkoituksissa tallissa.

Suojissa on täriseviä paneeleita varten taskut. Paneelit saa siis kätevästi irti latausta varten. Pakkauksen mukana toimitettiin latausjohto sekä useita erilaisia adaptereita eri verkkovirralle. Ulkomaan reissuja ajatellen on kätevää, että mukana on erilaiset adapterit, jotta paneelit saa aina ladattua. Lisäksi latauksen voi tehdä USB-liittimen kautta.

Suojien mukana tuli hyvät englanninkieliset ohjeet. Ohjeen mukaan paneeleissa on alkulataus, mutta me latasimme suojat ennen ensimmäistä käyttöä. Neljässä tunnissa paneelit saa ladattua täyteen ja ne kestävät käyttöä kahden tunnin ajan. Pisin latausväli meillä on ollut neljä hoitokertaa, yhdellä hoitokerralla paneelit ovat olleen päällä etu- ja takajalossa 20 minuuttia eli yhteensä 4 x 40 min.

Ohjeiden mukaisesti Samin jalkahoitoihin totutus aloitettiin setting 1 ohjelmalla, jossa tärinä kestää 10 minuuttia ja hevosen jalat tottuvat suojiin. Muutamien totutuskertojen jälkeen siirryimme setting 2 ohjelmaan, jossa tärinäaika on 20 minuuttia. Tämä ohjelma on ohjeen mukaan se ohjelma, jota tulee normaalisti käyttää alkulämmitykseen sekä normaaliin kylmäykseen. Suojissa on olemassa myös tehokkain setting 3 ohjelma, mutta ohjeen mukaan tätä käytetään aina kylmäpakkausten kanssa lähinnä isoluisille hevosille ja hevosille, joilla on ennestään arpikudosta. Kolmostason ohjelmaa ei siis Samilla ole käytetty. Ohjelman saa käyntiin painamalla suojissa olevaa nappia kolmen sekunnin ajan. Kakkosohjelmaan päästäkseen tulee nappia painaa tämän jälkeen uudelleen. Napista kuuluu pieni naksahdus, joten on helppo huomata, että on saanut seuraavan ohjelman päälle. Tärinä loppuu automaattisesti ohjelman päätyttyä, mutta sen saa pois myös manuaalisesti.

Suojiin totutuksessa ei Samin kanssa ollut ongelmia. Se seisoi alusta asti niiden kanssa rennosti. Emme kuitenkaan ole jättäneet Samia varmuuden vuoksi valvomatta, kun sillä on suojat jalassaan, jotta se ei vahingossakaan pääse niitä repimään.

Ennen ajoa Samille on käytetty valmisteluhoitoa eli suojia ilman kylmäpakkauksia. Tärisevät paneelit lämmittävät ja valmistelevat jalat harjoitukseen. Ajon jälkeen olemme käyttäneet suojia kylmäpakkausten kanssa jalkojen kylmäykseen ja vammojen ehkäisyyn. Koska meillä on ekstrapakkaukset kylmäyspakkauksia, teimme maratonin jälkeen niin, että laitoimme kylmäyspakkauset kaikkiin jalkoihin. Ice-Vibe suojat olivat alkuun etujaloissa ja takajalan kylmäsuojat suojasimme toisten suojien avulla. Etujalkojen ohjelman päätyttyä vaihdettiin suojat toisinpäin takajalkojen hoito varten. Näin saimme hyödynnettyä kylmäyssuojia tehokkaasti.

Olemme olleet tyytyväisiä suojiin ja voimme suositella niitä vastaavaan käyttöön muillekin.