Sisällysluettelo

Hoito

Valjakkoajo on fyysisesti erittäin vaativa laji. Näillä sivuilla tulemme kertomaan palveluista ja tuotteista, joihin luotamme poniemme hoidossa.

Ice-Vibe

Käytössämme on jalkojen hoitoa varten RW valjaiden maahantuomat Ice-Vibe hoitosuojat. Törmäsimme suojiin etsiessämme ratkaisua matka- ja kilpailuolosuhteissa tapahtuvaan jalkojen kylmäämiseen.


Ice-Vibe hoitosuojat on tarkoitettu hevosen jalkojen hoitoon. Suojissa on kylmäystä tai lämmitystä tehostavat tärisevät paneelit, jolloin suojissa yhdistyy jäähdytys- ja hierontavaikutus. Jäähdytys ja hieronta hoitavat tehokkaasti rasituksia sekä nivelsiteiden ja jänteiden vaurioita. Hieronta stimuloi imusuonistoa poistaen arkuutta ja turvotusta sekä parantaa verenkiertoa. Jokapäiväisessä käytössä nivelet voidaan hoitaa helposti ja kuntoutuksen kautta vammoja voidaan ehkäistä tehokkaammin.

Suojasettiin kuuluvat kätevässä suojapussissa toimitettu säärisuojapari paneeleineen ja latureineen sekä kaksi kylmäpakkausta, niille varapari ja kylmälaukku. Suojia saa myös kintereille ja etupolville. Säärisuojia on saatavissa koossa full ja xfull. Isolle ponille full koko on aavistuksen liian suuri, mutta kuitenkin hyvin käytettävissä. Sirojalkaisia hevosia ja poneja ajatellen kylmäpakkauksissa voisi olla hieman enemmän tarrasäätömahdollisuuksia, jotta kylmäyssuojan saisi napakammin säären ympärille. Kylmäpakkaukset ovat mahtuneet hevosauton pienen jääkaapin pakastelokeroon kätevästi kaikki kerralla, joten ne todellakin toimivat matkaolosuhteissa.

Itse suoja on tukeva ja siinä on erittäin hyvät tarrat. Vaikka suojien koko onkin aavistuksen iso, saa suojat sovitettua tarrojen avulla napakasti sekä etu- että takajalkoihin. Ponisääriä varten suoja voisi olla muutaman sentin lyhyempi, toivottavasti suojista tulisi saataville myös cob-koko lyhyemmille säärille. Pituus ei kuitenkaan mielestäni haittaa käyttöä, sillä suojia ei käytetä liikutuksessa, vaan nimenomaan hoitotarkoituksissa tallissa.

Suojissa on täriseviä paneeleita varten taskut. Paneelit saa siis kätevästi irti latausta varten. Pakkauksen mukana toimitettiin latausjohto sekä useita erilaisia adaptereita eri verkkovirralle. Ulkomaan reissuja ajatellen on kätevää, että mukana on erilaiset adapterit, jotta paneelit saa aina ladattua. Lisäksi latauksen voi tehdä USB-liittimen kautta.

Suojien mukana tuli hyvät englanninkieliset ohjeet. Ohjeen mukaan paneeleissa on alkulataus, mutta me latasimme suojat ennen ensimmäistä käyttöä. Neljässä tunnissa paneelit saa ladattua täyteen ja ne kestävät käyttöä kahden tunnin ajan. Pisin latausväli meillä on ollut neljä hoitokertaa, yhdellä hoitokerralla paneelit ovat olleen päällä etu- ja takajalossa 20 minuuttia eli yhteensä 4 x 40 min.

Ohjeiden mukaisesti jalkahoitoihin totutus aloitettiin setting 1 ohjelmalla, jossa tärinä kestää 10 minuuttia ja hevosen jalat tottuvat suojiin. Muutamien totutuskertojen jälkeen siirryimme setting 2 ohjelmaan, jossa tärinäaika on 20 minuuttia. Tämä ohjelma on ohjeen mukaan se ohjelma, jota tulee normaalisti käyttää alkulämmitykseen sekä normaaliin kylmäykseen. Suojissa on olemassa myös tehokkain setting 3 ohjelma, mutta ohjeen mukaan tätä käytetään aina kylmäpakkausten kanssa lähinnä isoluisille hevosille ja hevosille, joilla on ennestään arpikudosta. Kolmostason ohjelmaa ei siis ole meillä käytetty. Ohjelman saa käyntiin painamalla suojissa olevaa nappia kolmen sekunnin ajan. Kakkosohjelmaan päästäkseen tulee nappia painaa tämän jälkeen uudelleen. Napista kuuluu pieni naksahdus, joten on helppo huomata, että on saanut seuraavan ohjelman päälle. Tärinä loppuu automaattisesti ohjelman päätyttyä, mutta sen saa pois myös manuaalisesti.

Suojiin totutuksessa ei ollut ongelmia. Ponit ovat seisseet alusta asti niiden kanssa rennosti. Emme kuitenkaan ole jättäneet ponia varmuuden vuoksi valvomatta, kun sillä on suojat jalassaan, jotta se ei vahingossakaan pääse niitä repimään.

Ennen ajoa on käytetty valmisteluhoitoa eli suojia ilman kylmäpakkauksia. Tärisevät paneelit lämmittävät ja valmistelevat jalat harjoitukseen. Ajon jälkeen olemme käyttäneet suojia kylmäpakkausten kanssa jalkojen kylmäykseen ja vammojen ehkäisyyn. Koska meillä on ekstrapakkaukset kylmäyspakkauksia, teimme maratonin jälkeen niin, että laitoimme kylmäyspakkauset kaikkiin jalkoihin. Ice-Vibe suojat olivat alkuun etujaloissa ja takajalan kylmäsuojat suojasimme toisten suojien avulla. Etujalkojen ohjelman päätyttyä vaihdettiin suojat toisinpäin takajalkojen hoito varten. Näin saimme hyödynnettyä kylmäyssuojia tehokkaasti.

Olemme olleet tyytyväisiä suojiin ja voimme suositella niitä vastaavaan käyttöön muillekin.

Lihashuolto

Säännöllinen lihashuolto on osa kilpailevan valjakkohevosen perushoitoa. Monipuolisella liikunnalla vältetään jo paljon ongelmia. Valjakkoajon lisäksi ponimme läpiratsastetaan säännöllisesti ja käymme paljon keskustelua ratsuttajan kanssa tuntemuksistamme ajon ja ratsastuksen jälkeen. Tämän lisäksi ponejamme ohjasajetaan ja irtojuoksutetaan ja ne saavat nauttia laumaelämän mukana tuomasta vapaasta liikunnasta. Säännöllisin välein ja tarpeen mukaan ponimme nauttivat myös ammattilaisten suorittamasta lihashuollosta.

Jaanus Nogene käy tallillamme tarvittaessa kotikäynnillä. Jaanus hoitaa ponejamme kokonaisvaltaisesti. Läpi käydään niin lihakset kuin nivelet. Ponit katsotaan tarvittaessa kentällä liikkeessä ja tutkitaan läpikotaisin käytävällä. Hoitomenetelminä on muun muassa hierontaa, venyttelyä, akupunktiota ja verisuonimanipulaatiota. Lisäksi saamme hyviä ohjeita kotihoitoon sekä tarvittaessa myös apua homeopatiasta. Tiimimme suosittelee lämpimästi Jaanuksen palveluita!

W-Healing

W-Healing loimi

Käytössämme on Wahlstenin W-healing loimi, jossa on selässä hoitava keraaminen alue. Loimessa ponia vasten oleva keraamista ainetta sisältävä materiaali ja samaa ainetta sisältävä toppaus heijastavat ponin oman lämmön takaisin. Tästä seuraa voimakas lämpövaikutus hoidettavalle alueelle. W-Healing lisää verenkiertoa ja poistaa jäykkyyttä. Kilpaponia ajatellen on tärkeää, että tuotteessa ei ole karenssiaikaa.



Tessalla käytössä oleva 135 cm loimi istuu erittäin ponin päälle. Tyylikkäässä mustassa loimessa on myös hyvät kiinnitykset ja jalkaremmit, jotka helpottavat loimen paikallaan pysymistä. Käytämme loimea tarpeen mukaan sekä ennen että jälkeen treenaamisen. Erityisesti valmennus- ja kisaviikonloppuina loimi on ahkerassa käytössä, kun ponin nopea palautuminen on tärkeää. Loimen verkkokangas hengittää hyvin ja poni kuivuu sen alla nopeasti. Erittäin toimiva tuote!

W-Healing tallisuojat

Käytämme tallisuojia sekä ennen että jälkeen vaativia suorituksia. Pari tuntia ennen valmennusta tai kilpailusuoritusta laitamme suojat jalkoihin, jotta nivelet ja jänteet olisivat jo valmiiksi vähän lämminneet ennen tallista lähtöä. Rasituksen jälkeen kylmäämme jalat ja tarvittaessa laitamme suojat nopeuttamaan jalkojen palautumista rasituksesta.


Olemme suojissa olleet tyytyväisiä niiden istuvuuteen ja erittäin helppokäyttöisiin tukeviin tarranauhoihin. Suojamateriaaliin ei juurikaan jää kuivikkeet kiinni ja lika irtoaa helposti harjaamalla. Myös poni vaikuttaa tyytyväiseltä suojat jalassa eli niiden täytyy tuntua mukavilta.

Kesäihottuma

Usein kuulee sanottavan,että poni tai hevonen kärsii kesäihottumasta. Itse sanoisin, että ponillani on kesäihottuma, mutta en halua sen kärsivän siitä. Samilla on valitettavasti kesäihottuma eli se on yliherkkä polttiaisille, joita meidän pusikoista löytyy riittämiin. Hoitamattomana olo on tuskallinen ja poni hankaa häntä- ja harjajouhensa sekä erityisesti pään ja korvat jopa veresnahalle. Huolellisella hoidolla ja järkevällä ulkoilulla olemme onnistuneet pitämään Samin lähes oireettomana ja edustuskelpoisena läpi kesän.

Kuka uskoisi tämän ponin kärsivän kesäihottumasta? :-D

Laiduntaminen kuuluu kesällä Samin jokapäiväiseen elämään kotona ollessa. Laitumelle Sami menee noin klo 10 aamulla ja sisälle se haetaan noin klo 18 illalla. Näin vältetään pahimmat polttiaisajat. Loimittamiseen suhtaudumme vältellen. Loimitamme vain, jos on ehdottoman tyyni ja ötökkäinen keli tai Sami on jostain syystä laitumella tavallista myöhempään illalla. Itse uskon, että jatkuvasti loimitettun hevosen iho hautuu loimen alla ja loimi estää ihon tuulettumisen sekä D-vitamiinin muodostumisen iholla. Eli tuulisella ilmalla, kun polttiaiset eivät pysty kunnolla lentämään, Sami on laitumella aina ilman loimea. Yöt Sami on sisällä tallissa. Yöksi tallissa poistamme loimen aina. Mielestäni, jos hevonen tarvitsee ihottumaloimea yöllä tallissa, joko talliolosuhteet tai hevonen on puutteellisesti hoidettu.

Uutena juttuna kesäihottuman hoitoon ja oireiden helpottamiseen olemme kokeilleet Samille tällä kaudella Solheds Derma -tuoteperheen ihonhoitotuotteita. Solheds Derma on hevosten ja koirien hyvinvointiin suunniteltu tuoteperhe, jonka tutkitusti tehokkaat, terveysvaikutteiset tuotteet on valmistettu tarkoin valikoiduista, puhtaista ja luonnonmukaisista raaka-aineista. Samilla on ollut kokeilussa Antiseptinen shampoo, Hoitava tehoseerumi ja Levottomuutta vähentävä hyönteisvoide sekä -suihke.

Nyt loppukesästä uskallamme jo kertoa kokemuksistamme. Käsittämätöntä, mutta totta, Sami ei ole koko kesänä käyttänyt perinteistä ötökkäloimea kertaakaan. Aamuisin laitumelle vietäessä Samille laitetaan Hyönteisvoidetta kaulaan, ryntäisiin, poskiin, vatsajakaukseen ja hännän molemmin puolin. Voide levitetään sienellä. Nivusiin ja jouhiin laitetaan loppusilaus hyönteissuihkeella. Illalla hoidamme harjamarron, hännän ja poskipäät tehoseerumilla. Harjamarto ja hännän tyvi on tarvittaessa pesty muutaman viikon välein hoitavalla shampoolla. Alkukesästä Sami hankasi kertaalleen toiseen kylkeen pienen karvattoman kohdan, kun en ollut ehtinyt toisen ponin kisamatkan takia suorittamaan perushoitoa kunnolla. Tämäkin karvaton paikka saatiin reilussa viikossa hoidettua tehoseerumilla oireettomaksi ja huomaamattomaksi.

Uskallan siis lämpimästi suositella Solhedsin tuotteita kokeiltavaksi kaikille kesäihottumaisille. Tuotteiden tehokkuuden lisäksi itseäni niissä miellyttää niiden helppokäyttöisyys, luonnonmukaisuus ja kotimaisuus. Tuotteet ovat myös helposti levittäytyviä ja imeytyviä sekä miellyttävän tuoksuisia. Ne ovat myös oikein käytettynä erittäin riittoisia. Lopulliset meillä kuluneet käyttömäärät lisään kesän lopussa.

Samin kisapäivityksistä voi katsoa, missä kesäihottuma näkyy. Ei missään. :-D

Kilpailupuunaus

Kilpailukuntoon puunauksessa tiimimme luottaa Solheds -sarjan tuotteisiin.

Jouhet

Jouhien selvittämisessä ja ponien viimeistellyssä ulkonäössä luotamme Solhedsin Shine&Care suihkeeseen. Shine&Care on miellyttävää käyttää ja tekee karvan ja jouhet helppohoitoisiksi ja kiiltäviksi. Se pitää myös ponin puhtaampana vähentämällä lian ja pölyn kerääntymistä. Shine&Care on ponille turvallinen käyttää, koska se ei sisällä silikonia tai muita kemikaaleja.

Kaviot

Tällä kaudella olemme…