speedex.jpg

kuulumisia:2015:05:19:18.5._wolborz_ja_bobuslawice

18.5. Wolborz ja Bobuslawice

Kilpailemisen lisäksi reissumme tavoitteena on ollut tutustua Puolaan ja päätimme jo suunnitteluvaiheessa, että vapaapäivinä tutkimme lähiseutua. Matkaa suunnitellessa kartalla ja kavereiden puheissa vilisi puolalaisia paikannimiä, joista ei meinannut saada tolkkua, vaikka kuinka yritti. Alussa meillä oli käsitys, että menomatkamme yöpymispaikka Wolborz ja jälkimmäinen kilpailupaikka Boguslawice ovat eripaikkoja, mutta lähekkäin. Vähitellen alkoi selvitä, että todennäköisesti kyse on yhdestä ja samasta paikasta. Nyt on siis tarkemman kyläpäivityksen vuoro.























Wolborz on keskellä Puolaa oleva pieni vajaan kahdeksantuhannen ihmisen kaupunki, joka koostuu 37 pienemmästä kylästä. Alueella on pitkä historia keskeisellä paikalla sijainneena kauppapaikkana. Varsinainen Wolborzin keskusta on reilun kahdentuhannen asukkaan herttainen pieni puolalaiskylä, jonka pientä sievää keskustoria hallitsee 1400-luvulta peräisin oleva katolinen kirkko. Kylältä löytyy muun muassa kaksi pankkia, apteekki, kemppari, kukkakauppa, sekatavarakauppa, vaatekauppa ja useita pieniä ruokakauppoja.



Leivät olemme ostaneet paikallisesta Piekarinasta eli suoraan leipurilta tai pikkukauppojen leipurihyllyistä. Ihanaa tuoretta leipää päivittäin! Ensimmäisellä käynnillä leipomossa saimme koemaistaa lähes kaikki hyllyn pikkuleivät ja paikalle osui jopa englantia puhuva kyläläinen, joka toimi tulkkina ja esitteli meille paikalliset herkut. Kylällä on myös kolme lihakauppaa, josta saa ostaa tuoreet lihat ja torilta löytyy paikallinen vihannesmyyjä. Ruokakauppojen tarjonta on mielenkiintoinen. Valinnan perusteena meillä on yleensä ollut, että ostetaan jotain, mitä emme ole ennen nähneet ja jossa on paljon konsonantteja.  Etenkin ruokakaupoissa monet tuotteet ovat tiskin takana ja niitä saa vain pyydettäessä.

Kenkä- ja vaatekauppojen hintataso on ollut kiva yllätys. Väliviikolla on ollut aikaa shoppailla ja sovitella. Mukaan leiriin on tarttunut kenkiä, farkkuja, T-paitoja ja mekkoja. Koskahan on viimeksi kevätjuhlavaatteet ostettu näin ajoissa tai halvalla. Myös sekatavarakaupasta on löytynyt vaatteita sekä valkosipulipuristin ja fillareihin korit helpottamaan kauppareissuja.


Englantia kylällä ei puhu juuri kukaan, saksalla saattaa satunnaisesti pärjätä (mikäli groomi sattuu itse muistamaan jotain vuosien takaisista saksan opinnoista), mutta elekielellä pärjää loistavasti. Käsin viittomalla on saatu ostettua niin makkarat kuin piparitkin sekä saatu sovitettavaksi erikokoisia kenkiä ja mallinuken päältä jakku. Kylää on pyöräilty ympäriinsä ja yhden päivän kohteena meillä oli piispan asumuksena ollut hieno kartanoalue, joka nykyään toimii maatalouskouluna. Todella hieno paikka tekojärvineen.


Varsinainen Boguslawice, jossa kilpailupaikka sijaitsee, on Wolborzin kylän kyljessä oleva pieni kylä, jossa on vaatimatonta omakoti- ja rivitaloasutusta, pieni kyläkauppa, hautausmaa, bensa-asema ja hevoskeskus. Hevoskeskuksesta suoritusalueineen tulee sitten myöhemmin oma päivityksensä.

kuulumisia/2015/05/19/18.5._wolborz_ja_bobuslawice.txt · Viimeksi muutettu: 06.10.2017 17:48 (ulkoinen muokkaus)

Sivutyökalut