speedex.jpg

kuulumisia:2015:05:15:11.5._likapyykkiae_ja_linnanneitoja

11.5. Likapyykkiä ja linnanneitoja

Alkuperäisissä suunnitelmissa meidän piti poistua Strzegomista kohti Boguslawicea sunnuntai-iltana kilpailujen päätyttyä. Isäntäväki tarjosi meille kuitenkin mahdollisuutta jäädä viettämään aikaa heidän talliinsa. Miksi siis pakkaamaan kiireellä kisan jälkeen, jos on mahdollista tehdä se ajan kanssa seuraavana päivänä. Päätimme lähteä vasta tiistaiaamuna. Painavana syynä päätöksellemme oli myös suihkutilojen suuret teräslavuaarit, joissa voisimme harrastaa vapaapäivänä vaatehuoltoa. Sunnunta- iltana oli pikkupyykin vuoro ja maanatai-aamuna pesimme vähän isompaa pyykkiä. Pyykit pääsivät narulle aurinkoon kuivumaan ja aloitimme vaunujen pakkaamisen. Samikin pääsi ensimmäistä kertaa kotoa lähdön jälkeen irralleen tarhaan ja nautti kunnon hiekkakylyvyn. =) Kun vaunut ja muut isommat pakattavat olivat autossa, oli aika aloittaa turistipäivä.


Saimme paikan omistajan vaimolta auton lainaan ja google mapsista printatun kartan, johon oli merkattu turisteille näkemisen arvoinen kohde lähiseudulla. Autoillessa meille selvisi, että Strzegomin kylä lähitienoineen elää kivi- ja sementtiteollisuudesta. Kylällä oli ainakin kymmenen erilaista pientä hautakivikauppaa ja pieniä teollisuusrakennuksia, joiden pihat olivat täynnä erilaisia katukivetyksiä, laattoja, portinpieliä ja muita kivipaaseja . Alue on myös maatalousseutua ja rypsi näytti oleva päätuote. Joka puolella näkyi upeita parhaassa kukassa olevia keltaisia rypsipeltoja.


Hetken ajettuamme maisema alkoi nousta ja saavuimme kisapaikalta näkyneille ”vuorille” eli hieman mäkisemmälle seudulle. Retken pääkohde löytyi helposti. Se oli Walbrzych nimisessä kylässä sijaitseva Zamek Ksiaz. Kziaz on Puolan kolmanneksi suurin linna upeine puutarhoineen.


Teimme turistikierroksen valtavan linnan sisätiloissa. Tälläkin linnalla on surullinen historiansa Hitlerin ja puna-armeijan hallussa ja se on jättänyt jälkensä. Lähinnä linnan kaikki irtaimisto on tuhoutunut vuosien saatossa, mutta itse rakennukset ovat selvinneet ja kauniisti entisöity.

























Linnakierroksen päätteeksi nautimme auringonpaisteessa lounaan, jonka onnistuimme sujuvasti tilaamaan saksan- ja puolankielisiltä listoila.


Lounaan jälkeen oli vuoro tutustua linnan upeaan puutarhaan. Voi vaan kuvitella, millainen se on kesän parhaaseen kukinta-aikaan, kun nyt keväälläkin se oli aika vakuuttava.












Sokerina pohjalla turistikierrokseemme kuului tutustuminen Stado Ogierow Ksiaziin eli linnan tallialueeseen, jossa kasvatetaan Sleesialaisia hevosia. Tallialue on puolalaisen yksikkökuskin Bartomiej Kwiatekin työpaikka ja kotitalli. Ihastelimme kultaisia kaltereita, kauniita kattovalaisimia, koristeellisia kaakeliseiniä ja upeita rakennuksia. Keskellä sisäpihaa oli iso ajokenttä, jossa kelpaa treenailla lajia.












Paluumatkalla kävimme paikallisessa Biondronkassa ruokaostoksilla ja ajoimme vielä turistikierroksen Strzegomin keskustassa. Päivä oli onnistunut. Olimme päivittäneet vaatevarastot, täydentäneet ruokavarastot, lomailleet turistina Puolassa ja illalla saimme vielä auton pakattua valmiiksi aamun lähtöä varten.

kuulumisia/2015/05/15/11.5._likapyykkiae_ja_linnanneitoja.txt · Viimeksi muutettu: 06.10.2017 17:48 (ulkoinen muokkaus)

Sivutyökalut