speedex.jpg

logo_hippodome_160.jpg

Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


alku

Tervetuloa!

Näillä sivuilla seurataan S.W. Summer's Dream Princen eli Samin valmentautumista ja kilpailemista vauhdikkaan valjakkoajon maailmassa. V-Equus Driving tiimiin on liittynyt myös Pin Rock's Chasing the Sun eli Tessa, jonka kasvua ja koulutusta kohti valjakkoponin uraa pääsee samalla seuraamaan. Tervetuloa mukaan!

Uusimpia kuulumisia 2018

Syyskuussa Tessa debyytissä!

Syyskuun merkittävin tapahtuma oli Tessan uran ensimmäinen valjakkoajokilpailu. Tessa eli Pin Rock's Chasing The Sun tuli talliimme 2-vuotissyksyllä kaksi vuotta sitten. Tessa hankittiin kasvamaan Samin rinnalle tulevaksi kansainvälisentason kilpaponiksi. Koska Tessa oli täysin tekemätön, ostopäätös tehtiin puhtaasti fiilispohjalta ja liikkeiden sekä luonteen perusteella. Nyt on kaksi vuotta laiteltu ja Tessa on ratsutettu sekä ajolle opettu. Aika siis aloittaa kilpaura.

Valitettavasti kauden viimeinen valjakkokilpailu osui päällekkäin ponien laatukilpailun kanssa ja jo keväällä pätettiin, että sinne tapahtumaan mennään, kumpi paremmalta tuntuu. Valjakkoponina Tessa on pidemmällä kuin ratsuna ja yhden kilpailun halusin alle ennen talvea, niin valinta oli Loimaan valjakkoajokilpailut.

Harmillisesti tämä ainoa mahdollisuus Tessan ensimmäiseksi kilpailuksi tällä kaudella oli kaksipäiväinen eli koulu ja tarkkuus ajettiin samana päivänä. Nuorelle ensikertalaiselle olisin halunnut vain yhden osakilpailun päivässä. Kilpailupaikalle saavuimme jo perjantaina, jotta Tessa sai ihmetellä uusia maisemia. Illalla ajoimme pienenverryttelylenkin ja Tessa sai muuten huilailla karsinassa.

Koulukokeen verryttely tehtiin lähinnä käynnissä, jotta paukkuja olisi jäljellä koulun jälkeen vielä tarkkuusradallekin. Koulurata sujui yllättävän hyvin ja tuomarin loppukommenttiin tiivistyy kaikki oleellinen ”Hienot askellajit. Poni puuhailee kovasti kaikkea muuta kuin pitäisi. Ajuri hereillä.” Tuloksena kelpo 54,67 vp eli 65,8 %. Ihan mukava aloitus Tessalta. Sami aikoinaan aloitti 4-vuotiaana samalla kouluohjelmalla virhepisteillä 78,5. ;-) Tarkkusradalla saimme puhtaan suorituksen vaikka välillä meno oli hieman kiemurtelevaa. Eihän Tessa ollut ikinä ennen nähnyt keilojen vieressä numerolappuja ja niitä piti siis hieman lueskella.


Maratonilla meillä ei Helppo C luokassa ollut A-osuutta eli starttasimme suoraan esteosuudelle. Suoritettavana oli neljä estettä neljällä portilla. Tessa kulki esteillä todella hyvin mitään kyseenalaistamatta ja esteiden väliset osuudetkin menivät hienosti. Lisää haastetta aiheutti koko edellisen yön jatkunut sade, joka teki reitistä paikoin liukkaan ja raskaan. Jopa ylimääräinen reitille osunut vesieste selvittiin kunnialla. Onneksi olimme ilmoittautuneet kilpailuun hevosena, sillä hevosnopeuteenkin jouduimme kävelemään paljon. Hevosena kilpailimme, koska en viitsinyt yhden kilpailun takia mittauttaa Tessaa ja hevonenhan se on, kunnes toisin todistetaan. Tuloksena oli maratonin voitto!
Hieno aloitus Tessalta. Kolme ehjää kilpailusuoritusta hyvällä asenteella. Ensimmäisestä kilpailusta kaksi osakoesijoitusta ja kokonaiskilpailun toinen sija. Ja siihen päälle vielä kuljetukset sekä asuminen vieraassa tallissa. Tessa söi, joi ja nukkui ja muutenkin käyttäytyi asiallisesti. Jopa valjastukset ja vaunujen eteen laittamiset kisahulinassa onnistuivat ongelmitta. Kaikki, jotka ovat kotona touhujamme seuranneet, saattavat pitää tätä Tessan debyyttiä pienenä ihmeenä! LOL Tästä on kiva jatkaa kohti 5-vuotiskautta.

28.-29.1. Pari pokaaliaPerinteinen valjakkoristeily suuntautui Tallinnaan mukanaan 32 lajin harrastajaa. Hyvän ruuan ja luentojen lisäksi ohjelmassa oli myös kauden 2016 kiertopalkintojen jako. Etukäteen tiesin, että Köpsön kippo eli SM-kilpailujen parhaalle kouluponille kuuluva pokaali olisi tulossa meille ja ilmeisesti vielä kautta aikain kovimmalla tuloksella. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun voittajan koulutulos alkoi kolmosella!

Toinen kohdalle osunut pokaali oli Valjakko cupin voittopokaali. Valjakkocup lasketaan kauden neljän kotimaisen kilpailun tulosten perusteella. Eli Valjakkocupin voittaminen kertoo tasaisesta suoritusvarmuudesta hyvällä tasolla. Neljästä kilpailuista osallistuimme kolmeen voittaen niissä kaikissa oman luokkamme. Cup päätyi voiton osalta tasapisteisiin Jouni Heikinheimon kanssa, mutta sääntöjen mukaan finaalin voitto ratkaisee. Finaalissa voitimme molemmat oman luokkamme ja sen jälkeen tasapisteissä ratkaisee kovempi koulutulos, joka oli tällä kertaa meillä.


Kolmas pokaali tiimiimme tuli puskista, mutta varmasti täysin ansaitusti eli Lauri palkittiin parhaana groomina. Ilman hyvää maratongroomia ei tulosta tehdä. Suuri yleisö tietää groomin tehtävistä sen, mitä esteillä nähdään. Se on vain murto-osa hyvän groomin panoksesta onnistuneeseen kilpailuun. Lauri vastaa kilpailuissa vaunuista, nuoteista, ajanotosta, osallistuu esteiden reittien suunnitteluun, tekee valtavan määrän tarpeellisia havaintoja, auttaa tallissa ja pakkaamisissa sekä kotitreeneissä… Ehkä näyttävimpänä temppuna kuitenkin viime kaudelta on vaunujen pystyssä pitäminen Savijärven vesiesteessä, jota ilman se kilpailu olisi päättynyt voiton sijaista karvaaseen pettymykseen. Lauri on myös kilpailutilanteissa korvaamaton tsemppari, joka laittaa kuskin ylittämään itsensä. Siis todellinen supergroomi! Kiitokset groomin treenaamisesta menee myös Benille ja Jounille, joiden kyydissä Lauri on saanut harjoitella ihan maksimivauhdeilla.

Sitten se palkinnoista ehkä arvokkain eli ”Ullan pokaali”. Noi kaikki muut on saanut ajamalla kovaa tai näyttävästi, mutta tämän palkinnon jakoperusteet tekevät nöyräksi. Kiertopalkinto annetaan ajurille, joka on osoittanut kauden aikana hyvää hevostaitoa ja myönteistä asennetta tiimiään, kanssakilpailijoitaan ja kilpailujen järjestäjiä kohtaan. Valinnan pääpaino on alla olevien kriteerien ensimmäisessä kohdassa.

Kriteerit ovat:

– Hevosen esimerkillinen kohtelu, sen hyvinvoinnista ja kilpailukunnosta huolehtiminen SRL:n alaisissa valmennuksissa ja kilpailuissa.

– Kannustava suhtautuminen omaan tiimiin ja kanssakilpailijoihin.

– Aktiivisuus lajin kehittämisessä mahdollisuuksien mukaan.

Kiitos ja kummarrus! Näihin palkintoihin on hieno päättää kausi 2016!

Loppu reissu koostuikin kylpylästä, hieronnasta, hyvästä seurasta ja ruuasta. Shoppailukierrokselta ei tällä kertaa löytynyt uutta kisahattua, mutta perinteinen Tallinnan tuliainen eli musta valjasrasva tarttui matkaan. Paluumatkalla osuimme Tallink Megastarin neitsytmatkalle, joka lähti komeasti soittokunnan saattelemana satamasta. Kiitokset kaikille matkalla olleille!

24.1. Varsasta ratsuksi

Tessan ratsutus on jäänyt sivuosaan, kun ajo-opetus päätettiin hoitaan ensin sellaiselle mallille, että ajamisessa päästään mukavuusalueelle. Nyt kun kaikki pienet vastoinkäymiset kavioiden, kolhujen, matojen ja maitohampaiden kanssa on hetkeksi selätetty ja ajohommat kotona on saatu rutiinin puolle, niin oli aika ottaa ratsutus ohjelmaan. Tessalla käytiin keväällä kuusi kertaa selässä ilman isompia ongelmia ja joulun jälkeen palattiin muutaman kerran näihin harjoituksiin. Nyt kun perusasiat on kunnossa, niin tänään oli Miljan aika kiivetä selkään ja aloittaa varsinainen ratsutus. Käyntiä talutettuna molempiin suuntiin ja välillä myös taaksepäin, mutta tästä se lähtee. Tavoitteena on syksyn laatuarvostelut poneille ja tässä ohessa Tessa saa palata välillä aina tuttuun juttuun eli vaihteluksi tehdään ajotreeniä. Niin ne varsat kasvavat ja joskus vuosia sitten Samikin oli tässä vaiheessa. Pitkä tie on Samin kanssa siitä kuljettu ja aika näyttää, mihin Tessan rahkeet ratsuna ja ajoponina riittävät. Ainakin projektina tämä on aivan erilainen. Kuski ja varmasti myös ratsuttaja ovat kehittyneet huimasti sitten Samin alku aikojen. Mutta monella tapaa haastavampi on myös projektin kohde. Ja se on jo nyt varmaa, että tylsää tästä projektista ei tule! =) m(

21.-22.1. W-tyylillä

Taas käytiin Ypäjällä valmentautumassa W-tyylillä eli Weronica Kwitekin opissa. Edellisen kerran jälkeen olin hankkinut Samille Weronican ehdottaman bitlifterin ja Tomaksen valmennuksessa sitä jo testailtiin. Nyt tarkistettiin säätöjä vielä uudelleen ja tuntuma ohjiin saatuun melko kivaksi. Lauantain ajossa Sami hieman ennakoi tehtäviä ja näytti onneksi siinä haastavan luonteensa myös Weronicalle. Saimme hyviä ohjeita tilanteiden ratkamiseen. Välillä on hyvä, että harjoituksissa ei ihan onnistu, niin ongelmat tulevat esille ja niitä voidaan yhdessä valmentajan kanssa työstää.


Sunnuntaina meillä oli ajoaika jo klo 8.15 eli heti aamusta pääsimme hommiin. Edellisen päivän opit oli sisäistetty ja Samikin malttoi odottaa kuskin ohjeita. Vielä kun kuski malttaisi luottaa, että poni tekee, minkä pyydetään, niin homma paranisi entisestään. Vaikka ei meno nytkään huonoa ollut. Ylälinja ja siirtymiset ovat parantuneet ja koottuun raviinkin on saatu keveyttä lisää. Lisäksi käynti ja ravin säätely ovat selkeästi kehittyneet viime kaudesta. Huimin kokemus oli kuitenkin yksi lisätty ravi. Se tunne, kun näkee, että liike lähtee kerralla ja täydellä teholla. Nyt ainakin tiedän, miltä lisätyn ravin kuuluu näyttää ja tuntua. Oli ehkä huikein lisäykseen lähtö Samilta kautta aikojen! Näillä fiiliksillä jaksaa taas treenata läpi pimeän ja kylmän. LOL

16.1. Ajamalla pilattu

Joskus tulee katseltua, mitä meidän lajista kirjoitellaan nettipalstoilla. Nyt silmään osui mielenkiintoinen otsikko ”Runsas ajaminen haittaa ratsastamista?”. Se, että tällaista keskustelua edes käydään nettipalstoilla, kertoo ratsastausmaailmassa vallitsevasta tietämättömyydestä lajiamme kohtaan. Ja mitä siellä netissä sitten kysyjälle vastaillaan? ”Sinäällään onhan siinä pointtia, jos hevosella ajaa vaikka lähes joka päivä kuukauden päivät ja kerran kuukauteen käy selässä, niin kyllähän se hevosesta tekee nopeasti jäykän ja etupainoisen ratsastamista ajatellen.” Tästä voisi siis päätellä, että tässä talven aikana olen varmasti ajamalla pilannut Samin. Milja piti Samin ratsastuksessa loppuvuodesta kuukauden tauon ja tällä hetkellä Samia työstetään ratsain noin kerran viikossa. Muuten sitten vain ajetaan jäykäksi ja etupainoiseksi. :-P


Onneksi vastauksista löytyi tällainenkin helmi: ”Jos hevosta ajetaan oikein niin sen ei pitäisi haitata ratsastusta mitenkään. Jos se saa ajossakin mennä etupainoisena, niin onhan se sitä myös ratsastettaessa eikä se johdu siitä, että on ajettu, vaan siitä että on ajettu väärin. Myös ajaessa hevosta voi ja kannattaakin jumpata, jotta se ei mene jumiin ja ratsastus ja ajo voivat hienosti täydentää toisiaan, kun niistä kumpikin tehdään oikein.” Omasta mielestäni ei todellakaan ole kysymys siitä mitä tehdään vaan siitä, miten se tehdään. Myös huonolla ratsastuksella voi pilata hevosen hyvän ajettavuuden. Parhaimmillaan ratsastamien ja ajaminen tukevat hienosti toisiaan. Samin kohdalla ajamisen hoidan minä ja ratsutuksesta vastaa Milja Ranta. Jotta poni kehittyy molemmissa lajeissa, tarvitaan siihen molempien lajien osaamista ja toisen lajin arvostamista. Keskustelemme säännöllisesti Miljan kanssa siitä, miten Sami on ajossa tai ratsastuksessa kulkenut ja miltä se on tuntunut. Tämä yhteistyö on treenaamisen mukava lisämauste, joka laittaa analysoimaan eritavalla myös omaa tekemistä ja varmasti vie eteenpäin molempia lajeja.

Ja löytyihän sieltä keskustelusta muutaman suomenhevosen lisäksi viittaus Samiinkin ja itse en todellakaan ole käynyt kommentoimassa: ”Katsokaas netistä S.W. Summer's Dream Princen sivut. Päälajina valjakko, mutta kummasti se silti käy kouluradalla kansallisissa kisoissa. Nyt toki ollut pääpaino ihan kunnolla siellä valjakossa, joten ei ole ratsastajan kanssa aikoihin kisannut. Mutta koskaanhan tuolla ponilla ei ole ollut pääpaino ratsastuksessa ja silti menestynyt kouluradoillakin varsin mukavasti.” Kyllä, varsin mukavasti! Voittoja ja sijoituksia aluetasolta He A luokista, sijoituksia ja yksi voitto kansalliselta He A tasolta ja kilpaillut myös Va B tasolla. Tällä kaudella koulustartteja on todellakin vain kolme ja ehkä rutiinin puute näkyi muutamina rikkoina, mutta yksi sijoitus silti tältäkin kaudelta. Onneksi on löytynyt taitava kouluratsastaja, jonka ennakkoluulottomuus valjakkoajoa kohtaan on mahdollistanut ponille monipuolisen treenaamisen.

Sami siis pärjää kouluratsastuksessa siitä huolimatta tai ehkä jopa sen takia, että sillä pääosin treenataan ajamalla. :-Dalku.txt · Viimeksi muutettu: 18.04.2018 11:03 / admin

Sivutyökalut